December

December is de tiende maand volgens de Romeinen. Hoe de laatste twee maanden van het jaar heetten weet ik niet. Ooit heb ik gehoord dat die geen na hadden en ze begonnen in Maart met het nieuwe jaar.

Windenergie

Wat levert een windmolen op per jaar en wat kost het om zo’n apparaat te bouwen?

Ik ben erg ben benieuwd naar return of investment. Dit bedoel ik eigenlijk in twee opzichten zowel qua geld als qua co2 uitstoot.

Kilometerheffing

Files bestrijden door filerijders financieel te pakken. Het klinkt als een goede oplossing. Toch vraag ik me af wie hier nu echt voor betaalt.

Zou een vrachtwagenchauffeur op een ander tijdstip kunnen rijden? Waarschijnlijk niet en zijn werkgever zal meer kosten krijgen die deze weer doorberekent aan de consument. Effect op het verkeer is nihil.

Zouden leaserijders zich anders gaan gedragen. Het is mij nooit duidelijk geworden waarom het privégebruik nooit slechts met één vast bedrag belast wordt. Waarom niet iets betalen per kilometer. Nu betaal je als leaserijders zoveel belasting dat je eigenlijk wel gedwongen wordt om veel kilometers te maken. Stel je betaalt € 300 per maand aan bijtelling dan lijk je wel gek als je de auto laat staan. Nee je moet zoveel mogelijk rijden anders heb je het gevoel dat je het er niet uithaalt.

Verder vraag ik me of de leaserijders de kilometerheffing zelf gaan betalen of hun werkgever. In het geval van de werkgever dan levert het niks op en zullen de extra kosten uiteindelijk bij de consument komen.

Dan blijft de autobezitter over die zelf rijdt. In hoeverre heeft de forens een keuze. De enige groep die je mogelijk wel treft zijn de niet werkenden. Die zullen een traject misschien mijden. Maar een doktersbezoek is voor hen ook geen reden om niet in de spits te rijden.

Het effect van de maatregel zal in mijn ogen minimaal zijn, maar wat zijn de kosten van dit geweldige idee?

Bekers naar de coach

Van 2005 tot en met 2011 deed de administratie mee aan het Burgers Ergon-zaalvoetbaltoernooi. 2011 was ook het laatste jaar, want moedermaatschappij Heijmans vond het organiseren van een voetbaltoernooi onzin. Hoe het ons in die jaren verging, heb ik hieronder beschreven.

In 2005 debuteerde ons team ‘under control’ en werden we vierde. Omdat we zo aardig waren wonnen we de fairplay Cup.

2006 was niet zo’n succes, maar 2007 werden we tweede! Verloren we na strafschoppen (1-1) Bij het selecteren van nieuwe medewerkers vroegen we altijd naar de voetbalkwaliteiten. 

2008 4e. Halve finale en kleine finale verloren we met strafschoppen. 

In 2009 waren we heel goed, maar in de halve finale ging het weer mis. Na een vlotte achterstand, timmerde de tegenstander het doel dicht. We kwamen er niet door. In de kleine finale waren we weergaloos tegen Amsterdam 5-0. Dus werden we derde.

In 2010 ging het toernooi om onduidelijke redenen niet door. Maar in 2011 waren we weer van de partij. We hadden in de tussentijd steeds goede voetballers op kantoor gehad. Zelfs een talent van Vitesse. De exmedewerkers gaven gehoor aan onze oproep om mee te doen. Hierdoor veroverden we na een spannende finale de grote beker.

De bekers uit 2005 en 2011 staan nu bij de coach.

Hertog Jan

Een mooie fles Grand Prestige 2016 10℅ ligt vanaf vandaag te rijpen in de kruipruimte onder ons huis. Het schijnt dat je dit bier wel 30 jaar lang kan bewaren. 

2016 10 ℅ gekocht op 18-10-2016 te Arcen 

Knipperlicht kapot

Zaterdag raakte ik net het randje van mijn uitrit. De motor kantelde iets te veel waardoor hij omviel. Ik kan 260 kg niet tegenhouden. Volgens vrouwlief ben ik niet sterk genoeg voor deze motor. Daar kan ik het dan maar mee doen. 

Als hij valt is er ook altijd schade. Eigenlijk zouden valbeugels wenselijk zijn maar die kosten me te veel.

Nu maar even naar TopMoto om er een nieuwe op te laten zetten.

Cruijff-boek

Wie wil dit boek lenen? Ik heb het ebook van de autobiografie van Johan Cruijff die in maart overleed kunnen bemachtigen. Mocht iemand dit boek willen lenen, stuur me dan een persoonlijk bericht via Twitter.